Tips för dig som vill lära dig poker

Det finns ett ordstäv inom pokerkretsar som lyder att ”Poker tar en minut att lära sig men en livstid att behärska” och det är så sant som det är sagt. Pokerns regler är lätta att lära sig men man gör ett misstag om man tror att spelet är enkelt.

Att spela poker på nätet är en fantastisk möjlighet men ta chansen att spela live om du får den. Du lär dig oerhört mycket av att spela IRL – I det verkliga livet – genom att till exempel delta vid en liveturnering. Onlinepoker.se är din kompletta guide när det kommer till poker för där kan du till exempel hitta scheman över turneringar från hela världen.

Poker är ett spel fyllt av finesser. Som ny pokerspelare så kanske man spelar utan en tanke på alla knepen och alla detaljer man måste ha koll på för att lyckas vid pokerborden. Det är finesserna som gör att den spelare som slutligen kammar hem hela potten kan göra det utan att någonsin visa sina kort – vilket kan förbrylla de oinvigda.

Vi ska försöka att plocka ner spelet bit för bit och syna en del grundläggande finesser och detaljer som det är viktigt att ha koll på om man vill bli en framgångsrik pokerspelare. Vi kommer att  vägleda dig steg för steg – vi kommer att peka ut riktningen men du måste själv gå vägen.

Poker handlar om såväl strategi som psykologi. För att bli en skicklig pokerspelare måste man kunna fokusera – och fokus kräver koll på detaljerna.

Vi börjar med att ta oss en titt på din plats vid pokerborden.

Skillnader i bordsstorlekar

När det gäller skillnaderna på de olika varianterna av samma pokerspel så kan de ha långt större betydelse för själva spelet än vad man kanske kan föreställa sig – innan man verkligen testat de olika varianterna och jämfört. Det går utmärkt att göra vid pokerspel online.

Det är till exempel stor skillnad att sitta vid ett bord med 8 till 10 spelare eller att spela short handed; d.v.s. vid bord med max sex spelare. Innan man testat de olika varianterna av bords storlekar kan man utgår ifrån att skillnaden skulle vara marginell men så är inte fallet.

Poker är ett komplext spel – det kan vara svårt att sätta fingret på vad exakt det är som gör att små variationer kan ha så stor påverkan på spelet. Men; att det är skillnad på spelstilar vid de olika bordsstorlekarna det är klart som korvspad.

Ett tips när det gäller bordsstorlekarna är alltså att testa att spela vid olika typer av bord.

Att skillnaderna är så stora som de faktiskt är gör att man i vissa pokerrum kan välja ytterligare storlekar på bord; bord med fyra spelare och bord med heads up – d.v.s. två spelare.

Man behöver också som spelare lära sig att vara flexibel i sitt spelande och anpassa sig utefter vad situationen kräver – just eftersom att små variationer kan ha så stor betydelse för spelet.

Vid turneringar och sit and go´s skifta bordsstorlekarna allteftersom spelarna slås ut – behärskar man inte variationerna så kan man inte leva upp till de olika krav som varje bordsstruktur innebär och kommer följaktligen inte att bli en vinnande spelare. Så testa de olika bordsstorlekarna och studera skillnaderna.

Positionen vid bordet

Vilken position man har vid bordet har en oerhört stor betydelse för spelet – och din position vid bordet den förändras efter varje giv.

Det är ”knappen” som avgör vilken position du har. Knappen – eller dealerknappen som den också kallas – är oerhört viktig för spelet.

Precis som skillnaderna på antalet spelare vid bordet har betydelse för spelet så har även positionen en avgörande betydelse för spelet. Positionen har till och med ännu större betydelse än antalet spelare.

Som nybörjare kanske man underskattar denna skillnad.

Ett bra tips är alltså att du som spelare studerar skillnaderna på spelteknik vid de olika placeringarna.

Studera skillnaderna och lär dig använda dem till din fördel.

Genom att du själv lägger energi på att studera nyansskillnaderna så kommer du redan där att ligga i överläge till pokerspelare som inte lägger tid på detta.

I kommande artiklar ska vi gå in mer på variationer i spelet, tydliggöra vad du behöver tänka på och även titta på användbara strategier.

Målet med artiklarna är att göra dig till en vinnande pokerspelare.